PREPAROWANIE TROFEÓW
Przystępując do preparowania trofeów ze zwierzyny płowej oraz dzików przestrzegaj starych, wypróbowanych zasad:
- Łby kozłów, byków odbijamy tak, aby łyżki oraz skóra z żuchwy pozostały przy skórze tuszy
- Łeb po odbiciu obielamy z resztek skóry i wycinamy język
- Oddzielamy żuchwę, usuwamy świece oraz tkankę tłuszczową wyściełającą oczodoły
- Usuwamy mózg oraz resztki mięśni pokrywających czaszkę
- Łeb moczymy w zimnej wodzie około 24 godzin zmieniając kilkukrotnie wodę
- Czerep gotujemy w czystej wodzie nie dodając żadnych środków chemicznych
- Orientacyjny czas gotowania określa poniższa tabela, przy czym najpierw wodę doprowadzamy do wrzątku następnie wkładamy trofeum, gotujemy na wolnym ogniu
( wg B. Jasiewicza - Trofea łowieckie)
UWAGA: czas gotowania traktować orientacyjnie!
- Proces gotowania należy zakończyć w momencie kiedy zauważymy, że okostna pęka nie tylko na kościach czołowych, ale także nad łukiem zębowym górnym
- Lepiej czerep trochę niedogotować i pomęczyć się przy preparowaniu, niż go rozgotować i kleić po spreparowaniu
- Po wyjęciu czaszki z wrzątku wkładamy ją niezwłocznie do przygotowanego naczynia z zimną wodą. Takie hartowanie powoduje, że resztki rozgrzanego tłuszczu ścinają się na powierzchni umożliwiając jego przeniknięcie w głąb kości:
- Do preparowania przystępuj kiedy czaszka jest jeszcze letnia:
- Usuń możliwie dokładnie tkankę mięśniową, chrzęstną, resztki ścięgien i przyczepów:
- Usuń przegrodę nosową oraz cienkie płaskie kości chroniące zatoki
- Jeśli nie jest to trofeum medalowe przy pomocy wkrętaka usuń aparat słuchowy oraz kości sitowe, tak aby utworzyć przegrodę pomiędzy puszką mózgową, a częścią nosową czaszki
- Wstępnie oczyszczoną czaszkę zanurzamy na kilka godzin w gorącej wodzie z dodatkiem detergentu
- Dokładnie myjemy czaszkę gorącą wodą z dodatkiem proszku do prania przy pomocy szczotki
- Ostatnim etapem preparowania jest wybielanie kości czaszki przy pomocy 10 % perhydrolu
PREPARUJĄĆ ZWRÓĆ UWAGĘ NA :
- Aby nie dopuścić do odbarwienia poroża
- Aby nie uszkodzić kości zwłaszcza nosowych
- Aby dokładnie oczyścić zatoki w czaszce oraz zębodoły, by miejsca te nie stały się później wylęgarnią moli
PREPAROWANIE ORĘŻA DZICZEGO :
- Obielamy kości żuchwy oraz kości gwizdu
- Obcinamy piłką do metalu część żuchwy za czwartym zębem trzonowym
- Podobnie obcinamy kości gwizdu 2 -3 cm za zgrubieniem okostnej okalającej fajki
- Tak przygotowane kości moczymy przez 24 godziny
- Po wymoczeniu przystępujemy do gotowania oręża
- Oręż gotujemy przez ½ godziny, nie wyjmujemy oręża z gorącej wody i nie hartujemy
- Po przestudzeniu wyciągamy szable i fajki
- Oczyszczamy oręż z resztek tak z zewnątrz jak i wewnątrz, całość dokładni myjemy
- Starannie oczyszczamy oręż, suszymy w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła
- Wypełniamy otwory zębowe wypełniaczem, łączymy w pary i oprawiamy na tarczy
Szczegóły dotyczące preparowania, oprawiania, odnawiania, eksponowania i wykorzystania różnych trofeów zarówno ssaków łownych krajowych oraz egzotycznych jak i ptactwa można znaleźć w doskonale opracowanej książce Bohdana Jasiewicza pt. „Trofea łowieckie” wydanej przez Oficynę Wydawniczą Oikos Sp. z o.o. w Warszawie w 2012 roku.
PRZYPISY:
Tekst - Autor Tomasz Marian Sobolak „Szanujmy Trofea” Wydawnictwo Zachodni Poradnik Łowiecki
Ptactwo zdj. -http://biologiaolsztyn.blogspot.com/2011/12/metody-preparowania-materiaow.html-Krzysztof Lewandowski
Dzik - http://www.zagorski007.republika.pl/medaliony.html,Robert Zagórski,Preparowanie zwierząt
Gęś - http://www.preparowanieraszke.pl/galeria-foto/ptaki/ges/,Daniel Raszke,Preparowanie zwierząt
Muflon - http://www.zagorski007.republika.pl/calessaki.html,Robert Zagórski,Preparowanie zwierząt