Muflon

 Ptactwo

Dzik

 Gęś

 

PREPAROWANIE TROFEÓW


Przystępując do preparowania trofeów ze zwierzyny płowej oraz dzików przestrzegaj starych, wypróbowanych zasad:

  • Łby kozłów, byków odbijamy tak, aby łyżki oraz skóra z żuchwy pozostały przy skórze tuszy

 

  • Łeb po odbiciu obielamy z resztek skóry i wycinamy język

 

  • Oddzielamy żuchwę, usuwamy świece oraz tkankę tłuszczową wyściełającą oczodoły

 

  • Usuwamy mózg oraz resztki mięśni pokrywających czaszkę

 

  • Łeb moczymy w zimnej wodzie około 24 godzin zmieniając kilkukrotnie wodę

 

  • Czerep gotujemy w czystej wodzie nie dodając żadnych środków chemicznych

 

  • Orientacyjny czas gotowania określa poniższa tabela, przy czym najpierw wodę doprowadzamy do wrzątku następnie wkładamy trofeum, gotujemy na wolnym ogniu

( wg B. Jasiewicza - Trofea łowieckie)

 

 UWAGA: czas gotowania traktować orientacyjnie!

  • Proces gotowania należy zakończyć w momencie kiedy zauważymy, że okostna pęka nie tylko na kościach czołowych, ale także nad łukiem zębowym górnym

 

  • Lepiej czerep trochę niedogotować i pomęczyć się przy preparowaniu, niż go rozgotować i kleić po spreparowaniu

 

 

  • Po wyjęciu czaszki z wrzątku wkładamy ją niezwłocznie do przygotowanego naczynia z zimną wodą. Takie hartowanie powoduje, że resztki rozgrzanego tłuszczu ścinają się na powierzchni umożliwiając jego przeniknięcie w głąb kości:

 

  • Do preparowania przystępuj kiedy czaszka jest jeszcze letnia:

 

 

  • Usuń możliwie dokładnie tkankę mięśniową, chrzęstną, resztki ścięgien i przyczepów:

 

  • Usuń przegrodę nosową oraz cienkie płaskie kości chroniące zatoki

 

 

  • Jeśli nie jest to trofeum medalowe przy pomocy wkrętaka usuń aparat słuchowy oraz kości sitowe, tak aby utworzyć przegrodę pomiędzy puszką mózgową, a częścią nosową czaszki

 

  • Wstępnie oczyszczoną czaszkę zanurzamy na kilka godzin w gorącej wodzie z dodatkiem detergentu

 

 

  • Dokładnie myjemy czaszkę gorącą wodą z dodatkiem proszku do prania przy pomocy szczotki

 

  • Ostatnim etapem preparowania jest wybielanie kości czaszki przy pomocy 10 % perhydrolu

 

 

PREPARUJĄĆ ZWRÓĆ UWAGĘ NA :

 

  • Aby nie dopuścić do odbarwienia poroża

 

  • Aby nie uszkodzić kości zwłaszcza nosowych

 

 

  • Aby dokładnie oczyścić zatoki w czaszce oraz zębodoły, by miejsca te nie stały się później wylęgarnią moli

 

PREPAROWANIE ORĘŻA DZICZEGO :

 

  • Obielamy kości żuchwy oraz kości gwizdu

 

  • Obcinamy piłką do metalu część żuchwy za czwartym zębem trzonowym

 

 

  • Podobnie obcinamy kości gwizdu 2 -3 cm za zgrubieniem okostnej okalającej fajki

 

  • Tak przygotowane kości moczymy przez 24 godziny

 

 

  • Po wymoczeniu przystępujemy do gotowania oręża

 

  • Oręż gotujemy przez  ½  godziny, nie wyjmujemy oręża z gorącej wody i nie hartujemy

 

 

  • Po przestudzeniu wyciągamy szable i fajki

 

  • Oczyszczamy oręż z resztek tak z zewnątrz jak i wewnątrz, całość dokładni myjemy

 

 

  • Starannie oczyszczamy oręż, suszymy w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła

 

  • Wypełniamy otwory zębowe wypełniaczem, łączymy w pary i oprawiamy na tarczy

 

Szczegóły dotyczące preparowania, oprawiania, odnawiania, eksponowania i wykorzystania różnych trofeów zarówno ssaków łownych krajowych oraz egzotycznych jak i ptactwa można znaleźć w doskonale opracowanej książce Bohdana Jasiewicza pt. „Trofea łowieckie” wydanej przez Oficynę Wydawniczą Oikos Sp. z o.o. w Warszawie w 2012 roku.

 


PRZYPISY: 

    Tekst - Autor Tomasz Marian Sobolak „Szanujmy Trofea”  Wydawnictwo Zachodni Poradnik Łowiecki

    Ptactwo zdj. -http://biologiaolsztyn.blogspot.com/2011/12/metody-preparowania-materiaow.html-Krzysztof Lewandowski

    Dzik - http://www.zagorski007.republika.pl/medaliony.html,Robert Zagórski,Preparowanie zwierząt

    Gęś - http://www.preparowanieraszke.pl/galeria-foto/ptaki/ges/,Daniel Raszke,Preparowanie zwierząt

    Muflon - http://www.zagorski007.republika.pl/calessaki.html,Robert Zagórski,Preparowanie zwierząt